En diagnos...


... ställd av en olegitimerad djupt bedrövad fårmamma: Chlostridieinfektion/klostridios/ enterotoxemi. Vad man nu vill kalla det, men det är vad jag tror det är.
En bakterie som finns i marken men också i tarmfloran. Vid snabb förändring i utfodringen kan bakterien börja föröka sig explosionsartat och förgiftar djuret, som oftast dör innan man märkt någonting. Så mycket som jag har läst och präntat in, så har jag ändå missat det här och nu ska jag väl få betala dyrt för det... 
Jag började fundera på att det verkar nog så osannolikt att våra får skulle ha en sjukdom som ingen vet vad det är, så jag började tänka i andra banor och utgå från de vanligaste istället. Det har jag ju i och för sig gjort redan tidigare, men fick inte det att gå ihop med någonting. Clostridieinfektioner drabbar oftast lamm som släpps ut på kraftiga, proteinrika beten. 
Mina är ju inga lamm precis och de har betat hela sommaren redan. Ni som läst alla inlägg kommer kanske ändå ihåg att jag för ett par veckor sedan skrev att vi börjat hämta nyslaget gräs som tilläggsfoder för att betet börjat tryta. Need I say more... Jag visste att det fanns risk för trumsjuka (ett slags feljäsning i våmmen), men inte det här! Det har jag missat totalt. 
Så nu har jag i princip nästan matat livet av dem. Gissa hur det känns... 
Att de skulle vara så känsliga för förändringar i maten hade jag inte kunnat tro, de hade ju ändå ätit gräs hela sommaren. Den största skillnaden är att gräset de nu har fått har så hög proteinhalt, och det är det som är roten till det onda. Det är jag ganska säker på. 
Dessutom har väl betet de gått på varit svagt redan länge så skillnaden blev för stor. 
Jag ringde fårrådgivaren och hon tyckte också att min analys verkade rimlig. 
Nu är fåren satta på diet. De är instängda och får endast torrhö och vatten. Prognosen är mycket osäker. Som sagt brukar får dö av det här innan man ens märkt någonting.

Kommentarer

  1. Hur går det? Hoppas krullrumporna mår bättre, håller tummar och tår! Kramar

    Malin

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg