Eko-odlarträff och annat

Tiden rusar igen... I förrgår var vi på en odlarträff där vi fick bekanta oss med bl.a. olika sortförsök.
Att alla sorters spannmål inte lämpar sig för ekologisk odling kan man ganska tydligt se när de är odlade i bredd i små försöksrutor.
De nya sorterna som förädlas fram har både för- och nackdelar. I konventionell odling fungerar de bra och kan ge stora  skördar, men i ekologisk odling är det inte nödvändigtvis de nyaste varianterna som är bäst. Snarare tvärtom. De nya ger bra skörd men ställer också höga krav på gödsling m.m. En egenskap som har förädlats fram är kortare strålängd. Ett kortare strå gör bl.a. att grödan inte "lägger sig" så lätt vid ösregn.
I eko-odling blir däremot sällan strålängden ett problem. Eftersom gödslingen är knappare skjuter inte strået heller i höjden. Ett lite längre strå ger också bättre skuggningseffekt/konkurrenskraft mot ogräs. Gården vi besökte odlar  flere gamla spannmålsslag som t.ex. spelt, emmer och öländskt lantvete. Jag är själv mycket intresserad av de här gamla sorterna och kommer att skriva ett mera ingående inlägg om dem senare.

Idag har vi gjutit nytt golv i lagården och sågat stolpvirke och bräder som behövs för att förstärka väggarna. En stor del av veckan gick till att förbereda gjutningen så det är skönt när det är undanstökat. Eftersom jag inte är någon matematiker precis var jag lite spänd på om jag räknat rätt när jag beställde betongen. Underligt nog gick det jämnt ut.
Uno, som alltid blir lika högljudd när han hör någonting som surrar, galade i ett medan betongbilen var här. Som bakgrundssångare agerade hans sju söner. Ett jäkla liv med andra ord. Fåren blev också av någon orsak alldeles vimsiga och började stångas med varandra. Det var mest Dodis som fick sig, vet inte vad hon hade gjort för att gå de andra två på nerverna. När betongbilen stack återställdes lugnet bland höns, får och husfolk.






Kommentarer

Populära inlägg