måndag 8 oktober 2012

Solsken och slakt.

Oj, så lite solsken kan göra underverk åt humöret.
Vi har haft turen att få njuta av fint väder hela vecko-slutet, vilket är mer än sällsynt den här hösten.
För tillfället regnar det förstås, men det var i alla fall fint ända tills solen gick ner. Jag hoppas verkligen att vi småningom skulle få en torrare period.
Efter fredagens städning har det varit utesysslor på programmet. Vi har bl.a. kört in vedsäckar och byggt på fårhuset. Det har nog varit en dålig sommar att torka ved under bar himmel, det kan man lugnt säga. När man sedan försöker täcka in veden, vill det inte heller bli så värst bra. Regnet hittar alltid in, men fukten hittar inte ut, verkar det som.


Den som följer med bloggen regelbundet minns kanske att jag skrev om den kommande tuppslakten förra söndagen. I kväll har vi nu då slaktat en tupp, för allra första gången. Det gick nog riktigt bra och nu väntar den i kylen på att få komma i grytan. Att påstå att vi inte skulle ha varit nervösa och aningen obekväma i rollen som slaktare, skulle vara att ljuga. Hur man än läser på innan, så känns det nog som man inte har en ingen aning om vad man sysslar med. Så här efteråt kan jag ändå ärligt säga att allt gick riktigt bra. Jag har inte tänkt lägga upp bilder på den tillställningen, utan istället får det bli några från tidigare i kväll.
 

Den här hönan ser sliten ut för hon är mitt upp i ruggningen, hon byter alltså fjäderdräkt. Det här infaller på hösten när dagarna blir kortare. Hönorna slutar också värpa under den mörka tiden. Den här vilopausen hör till hönsens naturliga rytm och är viktig för deras välmående.


Fåren trivs också ute i solskenet, trots att det inte finns någonting kvar att beta i hagen.


Ullis väntar på påfyllning i foderbordet. Hon verkar nu så gott som återställd, vilket vi är otroligt glada för!

2 kommentarer:

 1. Ja, har funderat hur de e med fårena, men
  om dom verkar friska så e de ju jättebra
  nyheter!! Fast de väl fortfarande bara e gissningar,
  vad som felades dom.
  O fint att ungtuppens hädanfärd gick bra!
  Kramar i höstrusket!

  SvaraRadera
 2. Jo det blev nog helt oklart vad dom felades.
  Nu har vi fem tuppar kvar att slakta, men vi ska prova steka en först så vi vet om det lönar sig att plocka och ha sej, eller om det blir begravning direkt. De stackars små kräken är ju inte feta precis... :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...