Höststorm

Vilken höststorm det blev! Hujedamej så det viner i knutarna och regnet piskar på fönsterrutorna.
Vattnet stiger med sådan fart att jag är rädd att vår brygga flyter bort innan morgonen. Meningen har varit att med grävskopa placera en stor sten på den innan vintern, men få se om vi är för sent ute...
Första höststormen brukar alltid komma lite överraskande. Trots att man vet att den alltid kommer. Precis som första halkan på vintern.
Då smäller det i alla korsningar och bilar ligger i diket lite här och där. Det är som om ingen någonsin sett snö och is tidigare. Märkligt fenomen. Folk tycks ha en tendens att glömma mycket fort och överlag skjuta fram saker som ska göras, som att lägga stenar på bryggor eller byta vinterdäck i tid o.s.v.

Jag hittade några härliga rikssvenska fårbloggar idag, och nu är jag igen alldeles övertygad om att vi definitivt behöver flere får och det fort! Hundra stycken kunde vara passligt... ;)
Jag hann nästan bli lite modstulen när våra tackor blev sjuka, men det som inte tar livet av en gör en starkare, sägs det ju. Det är väl bara bra att från början lära sig att det inte är en dans på rosor. En bekant till mig undrade också om de som säger att "får är ju så lätta att ha" någonsin haft med får att göra. Det verkar vara en allmän uppfattning att de äter vad som helst och klarar sig på hur lite som helst och aldrig blir sjuka. Det är nog inte riktigt hela sanningen det...

Finn ett fel!

Kommentarer

  1. Men nog är det mysigt när det viner i knutarna å man får sita inne i varma hemmet, fast i något skede av hösten går det nog inflation på stormarna oxå!
    Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo nog har det ju sin charm ännu i det här skedet!

      Radera
  2. Haa, äpplet hänger opp o ner! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, men fråga inte hur det hänger ihop. Bilden är inte fejkad!

      Radera
  3. Hej! Känner verkligen igen mig i oron för dina fina tackor. Dom blir ju som ens finaste vänner. Önskar bara de kunde tala om vad de varit med om ibland eller hur? Några reflektioner när jag läst alla inlägg om sjuklingarna kommer här (du har ju vridit och vänt på problemet redan så jag tänker att jag kan ge luft åt vad jag skulle tänka om det hände mig).

    Om betet var dåligt dvs slut och nerbetat så är det mycket troligt att de tillslut även ätit av de växter som är giftiga. Oftast när vi människor kommer på att nu är nog betet slut så har det redan varit det i 4-5 dagar. Kraftigare gräs som du fodrat med borde vuxna tackor klara, möjligtvis bli lösa i magen av. Har du kollat efter giftiga växter i betesmarken? Njurproblem är ju en följd av det.

    Om det nu är något bakteriellt så låter dosen på 5ml antibiotika/penicillin på tok för svag för en vuxen tacka. 5ml i 5 dagar ger vi till nyfödda lamm om de får en infektion, vuxna djur får minst 10 ml i 8 dagar, det är ordineringen av Svenska Jordbruksverkets veterinär. Överlag så är veterinärernas inställning att ska man väl ge penicillin så ska dosen vara i överkant, det är inte farligt eftersom vi ger den i muskeln.

    Sedan kan det ibland vara svårt att få in nålen i muskeln, särskilt när de lärt sig att det var obehagligt att bli stucken, då hamnar sprutan mest under huden där den inte gör någon nytta. Jag brukar stalla in mina sjuklingar (med en kompis) så jag kan hålla fast dom på litet utrymme när jag ger spruta. Trist för alla men effektivaste behandlingen.

    Virus låter ju också troligt när en besättning i området visat samma symptom, då är det bara att hoppas på att tackorna är motståndskraftiga och reder ut sjukdomen själva. Men på din beskrivning lät det som om dom djuren blev hastigt sämre.

    Avlivning är ju aldrig kul men enda lösningen när inget annat hjälper. Som någon sa till mig en gång; när ett får väl visar att det mår riktigt dåligt så är det oftast redan för sent.

    Att hon verkligen är en tacka antar jag redan är fastställt för annars hade Dodis kunnat vara en homozygot, förstås inte så troligt att alla 3 skulle vara det.

    Ja det var mina tankar, är ingen expert men ibland kan det vara skönt att höra hur någon annan tänker om problemet så du får ta det för vad det är.
    Om tackan/tackorna äter, dricker och fungerar så kan det lösa sig. Bra torrhö eller hösilage (halvtorrt ensilage), saltsten och lösmineraler med koppar ger jag mina får.
    Hälsningar från Annelie i Norrbotten
    www.livetpahojden.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar! Jag uppskattar alla tips och råd jag kan få. Jag har nog tänkt i samma banor vad gäller giftiga växter, för det skulle förklara att alla visat symptom.

      Intressant att det är så stor skillnad på penicillindosen här och i Sverige... I och för sig gav vi 8 ml Borgal vet, men det böt veterinären sedan till Penovet och då var dosen 5 ml. Att få in nålen i muskeln är ju ingen lätt match, det har du så rätt i.

      Överlag måste man nog tyvärr säga att det är ganska skralt med kunskapen om fårhälsovård bland veterinärerna. Fåret räknas som ett så obetydligt och värdelöst djur och många mediciner har inte ens en uträknad dosering för får.
      Jag har ändå en känsla av att det här är någonting som antibiotika i vilket fall som helst inte biter på.

      Om de alla återhämtar sig kommer ju orsaken att förbli ett mysterium. Blir vi tvungna att avliva ska jag försöka ordna med patologisk undersökning.

      Radera
    2. Ja det är väl lite så även här i Sverige. Men vi har Svenska fårhälsovården som är väldigt bra på att svara på frågor de driver också nationella program för att utrota Maedivisna och klövröta. Sedan har vi en distriktsveterinär (SJV) här i Luleå-Boden som är enormt engagerad och duktig. Vi ger också Penovet men dosen är då den dubbla till vuxna djur, kan ju vara bra att veta till en annan gång.

      Radera
    3. Okej, verkligen bra att veta! Vi har också program mot Maedivisna och klövröta. Mina får har MV3 status. Som det nu ser ut köper vi två tackor till och en bagge i slutet av oktober. Spännande! :)

      Radera
  4. Åååh :) Ni går i väntandets tider!!
    Kramar!
    O jag som ren var imponerad över dina
    bild retuscherings förmågor, men hade äpplet
    alltså två sådana där spiggar att hänga fast i?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, vi har reserverat två tackor till när man inte vet hur det går med sjuklingarna. Bagge hade vi ju ändå tänkt ta, men det skulle vara lite tokigt om vi bara har en tacka som duger att betäcka. Vi vill ju ha många småttingar till våren. :)
      Jag vet inte riktigt hur det där äpplet satt fast, för när det lossnade såg det helt normalt ut. Skumt!

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg