Julfestsäsong

Här försöker jag febrilt fixa lite julstämning inför morgondagens julfest, men det är nog svårt. Det faller sig inte naturligt i år.
Det är för tidigt, helt enkelt. Jag förstår inte att det ska bli jul när det ännu är en månad dit och temperaturmätaren visar +7.
Det är styrelsen för ungdomsföreningen i byn (ja, vi är ena riktiga ungdomar vi...) som ska ha julfest och den ska gå av stapeln hos oss.
Det blir nog riktigt skoj, bara nu ännu värdinnan hittar julstämningen... och så lillajulsgranen förstås, en sådan måste jag också hitta annars blir det sura miner.


Veckan som lärarinna är nu avklarad och jag kan inte låta bli att förundras över hur jag i tiderna har överlevt tre och ett halvt år som högstadielärare. Jag menar mest psykiskt, inte fysiskt. Det finns ju liksom tacksammare jobb... Nu var det ju inte alls så illa som det kanske låter, det har ju sina ljusa stunder också. När man t.ex. lyckas lära någon någonting. Som till exempel varför hoppa inte är ett substantiv medan cykel är det. I och för sig kunde hoppa bra vara ett substantiv i min värld: en hoppa, hoppan, hoppor, hopporna, hoppans. Varför inte? Morrhoppa är ju tydligt ett substantiv.
Nåja, hur som helst, så känns det bra när man märker att eleverna faktiskt är intresserade och lär sig. När de sedan yrar omkring som huvudlösa höns och skriker och har sig och bryter mot alla tänkbara regler, då kommer morrhoppan i en fram och undrar varför man inte är på en helt annan plats och gör någonting helt annat.
Vi hade en, eller egentligen flera, intressanta diskussioner om respekt och det är roligt att märka att de nog har riktigt vettiga funderingar när man talar allvar med dem. Det är bara synd att det ska vara så svårt att få till det i praktiken.


Kommentarer

Populära inlägg