måndag 18 augusti 2014

Skördat och klart

Det känns alltid lite extra bra när skörden är bärgad. Det är så många olika stressmoment innan dess, så man drar en lite djupare suck av lättnad när det är undanstökat. I år valde vädret, precis som i fjol, att slå om till mycket ostadigt och oberäkneligt exakt då tröskorna skulle ut på åkrarna. Sådant kan upplevas som väldigt irriterande kan jag berätta. Speciellt när man ska bala halm också. Då skulle ett par dagars uppehåll med sol och vind vara väldigt välkommet så halmen hann torka. En liten regnskur i havren är inte så farligt, det torkar upp fort och så kan man fortsätta tröska, men halmen behöver lite längre tid på sig. Det blev lite si och så med det nu, men vi har vagntork så det ordnar väl sig. Skörden blev riktigt bra, med tanke på hur underlig den här sommaren varit. Först var det mycket hett i slutet av april då vi sådde, sedan blev det kallt som bara den så inget grodde, hela juni regnade det och sedan hade vi fyra veckor utan en droppe vatten och 25-30 grader varmt.


Här ser man årets problem i ett nötskal. Där det borde växa havre, ser man bara klöverblom. Det här är ett återkommande problem i eko-odlingen. Åkrar med spannmål plus insådd gröngödslingsvall kan bli omöjliga att tröska när klövern växer förbi salugrödan. Meningen är förstås att den ska hålla sig i skymundan tills man tröskat. Det är ändå mer regel än undantag att den växer förbi på skuggiga och våta områden där spannmålen inte klarar av konkurrensen. Eftersom våren var kall och blöt så stannade havrens tillväxt ställvis upp totalt på det här skiftet. Synd.Humlorna och bina är i alla fall förtjusta i klövern, vilket ju är positivt.


Här har vi ett annat eko-problem. Åkermolke. Den breder ut sig med rask takt och är precis som åkertisteln svår att bekämpa utan gifter.


Här har vi ett riktigt skapligt skifte. Här har vi haft gröngödslingsvall i två år innan havren och det märks också på skörden.


Vi kör den amerikanska stilen med flere tröskor på rad. Skämt åsido, med tunga regnmoln på himlen och gamla slitna maskiner som turvis behöver lite första hjälp, så var det bra att ha båda i bruk.


Sist men inte minst, halmbalning i kvällssolen. Kan det bli mysigare? I sänghalmen kanske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...