Mera rännskit

Suck och stön. Jag höll Ragnar och Odin isolerade ett par dygn för sin diarré, och behandlade dem med dihydrostreptomycin, som för det mesta är mycket effektivt. Så var det också nu, ett dygn efter första dosen var rännskiten förvandlad till normala, små kulor. Jag släppte ut dem bland de andra och följande dag var Ragnars mage alldeles lös igen. Jag avvaktade ett dygn innan jag fortsatte behandlingen men den här gången har den ingen effekt. Jag kontaktade damen vi köpte baggarna av för att höra hur det gått med deras diarrélamm och hon berättade att veterinären misstänkt att de har koccidios... neeej, var min första tanke, det har vi klarat oss utan härtills och hade gärna fortsatt så.
Koccidier är encelliga tarmparasiter som i princip finns överallt, men ställer till problem när de blir för många och lammet har nedsatt immunförsvar, utsätts för stress o.s.v. De orsakar stora skador på tarmarnas slemhinnor och leder till dåligt näringsupptag och dålig tillväxt. Smittade lamm kan också dö. Ett lamm som fått i sig några parasitägg kan efter ett par veckor själv utsöndra tusentals ägg och ökar smittrycket på betet radikalt. Behöver jag ännu säga att det här är inte någonting man vill ha! Allra minst när det gäller blivande avelsbaggar. Nu måste jag isolera Ragnar igen och kontakta vår veterinär på nytt och höra vad hon tycker. I princip borde man ta träckprov, men i vår lilla stad analyserar man bara hund, katt och hästskit... Om det är koccidios borde man behandla alla lamm oberoende om de har diarré eller inte. Nice, I say.

P.s. Lammet på bilden har ingenting med texten att göra. Det är Bull och han är alldeles torr och ren om rumpan. Tillsvidare.

Kommentarer

  1. Tänkte koccidier när jag läste ditt förra inlägg. Vi hade ju det ifjol på lammen, fick Baycox som var supereffektivt, gav som engångsdos och sedan var det borta. Har i år några lamm med diarré som jag inte skickat in prov på ännu, behandlar med Effydral och det har fungerat än så länge, ger 1,5 dl morgon och kväll i två-tre dagar. Har förstått när jag kollar runt att Koccidier är hopplöst att bli av med. Är inställd på att det kommer tillbaka varje år så vi får vara extra noga med stallhygienen och rasthagen men alltid är det någon nedsatt individ som drabbas. Hoppas det löser sig för det tar mycket energi att oroa sig för djuren, förstår precis hur du känner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att det tar energi ja... verkligen. Jag hade nästan hoppats på att få Baycox och få ett slut på det hela, men av vårt lands "fårguru" fick jag rådet att isolera alla suspekta fall och hålla dem på hö, vatten och elektrolyter. Hennes syn på Baycox var bl.a. att den inte är effektiv på lamm som redan är sjuka. Bevisligen tycks den ju ha varit det i ert fall. Nu oroar jag mig för om de andra lammen kommer att insjukna eftersom sjuklingarna spridit parasiter överallt...

      Radera
  2. Stå på dig om Baycox om det inte ger med sig på 2-3 dagar. Jag ger också elektrolyter (effydral) just nu och det hjälper men tar längre tid. Bifogar inlägget om koccidos-behandlingen som jag skrev i fjol... http://www.livetpahojden.blogspot.se/2013/06/diarre-coccidios-och-farhaslovarden.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, jo jag hann redan tänka att jag nog måste ringa vår egen veterinär och fråga vad hon tycker, hon är också duktig på får. Den andra veterinären är förstås ännu mer insatt och hon pratade om faran för resistens med onödiga antibiotikakurer och mycket annat som jag inte ens mera minns, men det känns nog ändå väldigt lockande med en medicin som kan ta bort symptomen fort.... Speciellt om den dessutom kan förhindra att de andra insjuknar.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg