fredag 9 maj 2014

Vilken lättnad!

Det var med lätta steg jag utfodrade Balder idag. De två senaste veckorna har jag knappt velat se honom i ögonen. Jag har nämligen försökt sälja honom en längre tid utan resultat, så strax innan Valborg bokade jag slakttid åt honom. Hans dagar började vara räknade eftersom inkommande måndag var tänkt att bli hans sista. Glädjen och lättnaden är därför enorm nu, för imorgon ska han flytta 300 km västerut. Extra roligt är att vi får ett lovande välväxt bagglamm i utbyte. Det var sent igårkväll som den här affären dök upp, så det blev lite stressigt att få allt ordnat så vi kan åka och möta köparen/utbytaren. Hon är en mycket kunnig fårfarmare så det känns ju lite skoj att hon vill ha vår Balder. De finska lantrasfåren är indelade i olika bagglinjer på basen av sina förfäder. Man strävar till att bevara dem alla så gott det går. Våra tackor har t.ex. linje 43 medan Balder är linje 6. Lammen får alltid baggens linjenummer. Alla våra lamm är alltså linje 6. Man strävar förstås till att undvika inavel och kollar därför noggrant stamtavlorna vid val av bagge. Nu råkade det sig så att Balders köpare inte hade någon bagge eller tacka av den linjen, därför ville hon ha honom. Sedan spelar förstås en del andra saker också in. Nu får vi hålla tummarna att allt går bra för Balder på hans nya äventyr. Han har en lång och stressig dag framför sig imorgon, med dryga fyra timmars bilfärd.
Till slut vill jag ännu tacka de härliga, hjälpsamma mänskorna som på mycket kort varsel lånar sin bil åt oss och på det viset gör det här möjligt. Det andra alternativet hade varit mycket, mycket tråkigare.

8 kommentarer:

 1. Hurra för Balder! -Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säg inte annat! Nu är vi på väg hemåt med två små baggar istället för en.... :)

   Radera
 2. Hihi, tydligen kan man impulsshoppa baggar också?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det kan man alldeles för enkelt! :) Speciellt när man inte har hjärta att låta ett litet lamm åka bil ensam och vettskrämd. Extra enkelt blir det när det andra lammet råkar vara avkomma till en bagge som vunnit utmärkelsen rasens bästa. :)

   Radera
 3. Oj spännande! :) Och leve Balder!
  -L

  SvaraRadera
 4. Fint!!!
  -Johanna

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...