onsdag 1 januari 2014

Gott Nytt År 2014!

2013 var ett händelserikt år. Vintern var fin med mycket snö och mars var kall.
För min del präglades hela året av fårskötsel och vårvintern var extra spännande när vi väntade på lamningarna. Allt var nytt och det var en massa saker att sätta sig in i gällande utfodring och lamningshjälp.


Den 22 april satte det igång och Saga födde det allra första lammet på Nedergård på över 50 år. Adam kom att bli en liten (senare rätt så stor) favorit och det enda svarta lammet.


Våren lät vänta på sig men när den kom gjorde den det med fart och vårbruket inleddes den 11 maj. När det var undanstökat planterade vi granplantor.


Så kom juni med sol, värme och torka. Fåren kom äntligen iväg på grönbete och fick njuta av grönt gräs och solsken. Torkan ställde till med problem eftersom gräset inte hann växa i takt med deras matlust, så jag spenderade en och annan timme per vecka med att flytta elstängslet mer eller mindre förgäves. I år måste det bli en förbättring på den fronten.I juli började husbonden med en ny bisyssla och jag skötte gröngödslingsvallarna och plockade tistel

 
Mellan varven hann vi med lite avkoppling och många fina solnedgångar.


I augusti var det dags att skörda havre och honung
Hösten var lång och egentligen har den ju inte tagit slut än om man låter vädret avgöra årstiden. I oktober fyllde jag 35 år medan de halvt år gamla bagglammen i lagårdshagen växte med god fart och slaktdatumet närmade sig.Månadsskiftet november-december kom med slakt och lillajullammkött och julstök.


Den här smickrande bilden på en tomtemor med halvslutna ögon togs efter byaföreningens julfest. Tomtemor hade just klivit in genom dörren när hon möttes av en paparazzi. Bilden beskriver bra den kaotiska julmånaden. Tomteverkstaden gick på högvarv och tomtemor lika så. Lagom till julafton sänkte sig ändå lugnet över oss.


Den här lilla änglaskaran får önska Er alla ett riktigt Gott och Lyckligt Nytt År!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...