onsdag 6 mars 2013

Omfördelning

Igårkväll skiljde vi korsningstackorna från de finska damerna. Balder får nu finna sig i att dela kätte med två småflickor. De stora damerna kan han bara nosa på mellan bräderna i avbalkningen. Orsaken är att köttras- och korsningstackor inte skall matas lika som finska får de sista veckorna innan lamningen.
De finska tackorna får i medeltal 2,7 lamm och man börjar öka fodergivan ca. 8 veckor innan lamning för att tackorna skall må bra och lammen skall födas starka och livskraftiga. Köttraser får oftast bara ett lamm och med en för kraftig utfodring kan lammet bli för stort och då blir det problem vid förlossningen.
Här äter damerna morgonmål och tycker att det är kungligt med utrymme vid foderbordet denna morgon.

"Puss på dig, Dodis! Här stängde de in mig med Saga Harhjärta och Freja Framfusig..."


Balder kastar långa blickar på de andra medan Saga testar om mellanväggen håller att klia sig mot. Så försiktig som hon är, så är det ingen fara.  Balder däremot, han gnuggar sig så frenetiskt att inga konstruktioner går säkra. Vi har lappat foderbordet som de rev men det är nog antagligen bara en fråga om dagar innan det är i spillror igen. 
En lite rolig detalj om Saga är att när jag förde in hennes uppgifter i fårregistret visade det sig att uppfödaren gett henne namnet Satusaari. Tänka sig, av alla tänkbara namn så hette hon i princip redan Saga! Saga=Satu på finska. Saari betyder ö, så hon var döpt till Sagoö. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...