Växtskydd

Först är det kanske på sin plats med en kortkurs i ekologisk odling. För att inte göra det onödigt invecklat kan man kort och gott säga att användning av konventionella gödslingsmedel och växtskyddspreparat (mot sjukdomar och skadeinsekter) är förbjuden. Egentligen är det inte riktigt så svartvitt, det finns mikrob- och växbaserade preparat som är tillåtna.
Det är bara det, att de är så hutlöst dyra och inte värst effektiva, så i praktiken lönar det sig inte att använda dem. Man måste ta till andra metoder, men att gå in på vad allt det kan innebära blir överkurs.
Lite praktiska exempel kommer nu ändå här. Idag har jag plockat åkertistel (på bilden) på ett par skiften. Det är ett jobb som det lönar sig att göra. Åkertistel är så till vida "kiva" att den sprids både med frön och från rötterna. Rötterna går dessutom så djupt att man inte egentligen alls kommer åt dem. Det betyder att man på inga vis slipper av med dem genom att plocka, men man hindrar spridningen genom att trötta ut dem när de gång på gång blir avslagna. Så länge man inte har alltför stora bestånd av tisteln, går det nog att slå av den utan att det blir övermäktigt. Konventionella bönder använder ju också tid och pengar på att blanda gift och köra runt med sprutan på åkern. Det här är ett hälsosammare alternativ, i alla fall får man motion och frisk luft, hehe :)
Förutom tistlar har jag nu upptäckt att jag också har bladfläcksjuka och häggbladlöss i min havre. Helt väntat med ett sådant väder vi har haft i år.
Regn och kallt är just vad brodden ska ha, för att få alla tänkbara sjukdomar och angrepp. I det här fallet finns det ingenting jag kan göra, annat än vänta och se hur illa det blir. Det här är just såna angrepp som man kan försöka bota med växtskyddssprutning, men det är inte ett alternativ för oss. Bladfläcksjukan harmar nog, jag hade ändå köpt dyrt Cedomon-betat utsäde, som borde ha bättre förutsättningar att klara sig, men nej. Inte med den här försommarns blöta och kyla.
Nåja, inte är läget så illa trots allt, det kunde nog vara värre!

Kommentarer

Populära inlägg