torsdag 4 september 2014

Allvarliga saker

Det är väldigt mycket krig och elände på gång i världen just nu och "krisen" i Ukraina har fått hela Europa att hålla andan och bäva för hur det ska sluta. Vi är så vana vid att det ständigt krigas i Mellanöstern, så vi har blivit avtrubbade på den fronten. "Ukraina-konflikten", däremot, kommer lite för nära inpå. Det känns inte bra med ett grannland som beter sig så aggressivt. Inte med vår historia. Det väcker spöken till liv. Vi finländare har ett speciellt förhållande till vår granne i öst. Man kan väl i ärlighetens namn säga att vi inte riktigt gillar den. Vi har fortfarande vinter- och fortsättningskriget i alltför färskt minne trots att det är länge sedan. Under de årtionden som gått sedan freden slöts, har vi ändå vaggats in i föreställningen om att vi är trygga nu. Jag vill tro att det fortfarande stämmer, men kan ändå inte låta bli att tänka: -Tänk om...? När ryska flygplan medvetet kränker vårt luftrum tre gånger på en vecka, då undrar man ju vad de vill få till stånd.
Jag tycker också att det känns lite konstigt att man pratar om "oroligheterna", "krisen" eller "konflikten" i Ukraina. Oroligt kan det vara i en skolklass och där löser man också konflikter, men där mänskor dör och pansarvagnar rullar på gatorna, där tycker jag man öppet och utan försköning kan prata om krig.

2 kommentarer:

  1. Kan bara hålla med dig. Vi har en statsminister som pratar om att vi i Sverige har haft fred i 100 år. Själv bor jag i en garnisonsstad i Norrbotten som så sent som 1997 tog ner skyltarna att det är förbjudet för utlänningar att kliva utanför vägbanan (i princip). Hela Boden är ett skjutfält med återkommande flygövningar där våra grannländer medverkar. 40-50 -talet är inte så långt bort, min pappa pratade mycket om beredskapsåren och han hade i färskt minne oron för ryssen och tysken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får bara hålla tummarna för att det här löser sig på fredlig väg och utan flere sanktioner. Mjölkbönderna fick det mycket besvärligt nu när exporten av Valio-produkter till Ryssland stoppades.

      Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...