tisdag 25 mars 2014

Överraskningslamm

Imorse hade Freja en överraskning åt oss. När husbonden gick ut på tidiga morgonronden möttes han av två nyfödda lamm som redan stod putsade på egna ben. Det hade han inte väntat sig. Ingenting hade tytt på att hon skulle lamma i natt. Ifjol tänkte det gå riktigt dåligt med hennes lamm, tur att det gick bättre den här gången när hon valde att smyglamma på det här viset. Precis som då ville hon inte först släppa lammen till juvret men det verkar gå bättre och bättre hela tiden. Då fick jag hålla i henne flera gånger per dag i en veckas tid för att Alva skulle få dia. I år blev det två lamm, en tacka och en bagge. Det är någonting lite lurt med baggen, men jag hoppas han karpar sig och att det är jag som överreagerar. Lite extra tillsyn behövs i alla fall. Det är någonting lurt med Dodis också, och det är inte inbillning, så jag går med hjärtat i halsgropen. Det blir korta slumrar i natt.

En liten tacka...

...och hennes bror.

6 kommentarer:

 1. Så spännande att gå in på din blogg och se om något nytt har hänt..och visst hade det ju det. Håller tummarna för den lilla baggen! -Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror han karpar sig bara han får tillräckligt mjölk, det är bara synd att de två stackaren har en så nyckfull mor att hon ena stunden låter dem dia, nästa drämmer hon dem i väggen... :( Hon är mycket mer mån om att få mat själv än att sköta sina små... jäkla dåre till tacka. Antar att problemet egentligen är det att hon inte har tillräckligt mjölk och därför släpper hon dem inte till så mycket som de sku behöva. Hoppas det blir bättre fort.

   Radera
 2. Tänkte precis som Malin. Här på din blogg händer det saker. Hoppas lillbaggen karpar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som det nu ser ut har deras mor bokat plats i slaktbilen till hösten. Jag bara undrar hur rubbad en tacka riktigt kan vara.

   Radera
 3. Hoppas att det reder upp sig för dem i alla fall. Här sväller två av mina tackor mer och mer för varje dag som går så snart ska det väl nog hända grejer även här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hålla tummarna. Man borde nog aldrig hålla kvar en tacka med dåliga modersegenskaper, det blir bara åga och besvär. Dessutom går ju egenskaperna i arv, så lammen kan bli likadana. Den lilla tackan går redan omkring och knuffar och buffar på allt, för det är vad hon lärt sig av sin mamma, eftersom hon själv blir bortskuffad titt som tätt.

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...