tisdag 18 mars 2014

Årets första lamm

Sent igår kväll kom de första lammen. Det var Ullis som lammade först den här gången och fick ett bagglamm och två tacklamm. Hon är en supermamma och sköter sina små så bra så det är en fröjd att se. Lammen verkar må bra, men utan att ännu ha vägt dem, skulle jag våga påstå att de är mindre än hennes lamm var ifjol. De verkar pyttesmå, vilket tyder på att Ullis antagligen borde ha fått lite mera mat under dräktigheten. Det blev inte heller så mycket tid mellan avskiljningen av fjolårslammen och betäckningen, så hon kanske inte hann återhämta sig tillräckligt, vilket också spelar in. Lammen verkar ändå nöjda och belåtna tills vidare, så hoppeligen går allt bra. Baggen, som är minst,  kom först och var ganska långsam att komma på fötterna. En dryg halvtimme efter honom kom de två tackorna tätt på varann. Det är alltid lite riskabelt när tackan är instängd i en trång lamningsbox, lammen blir lätt i kläm eller påtrampade. Förra natten var dessutom kall, så jag var orolig att de skulle bli nedkylda innan Ullis hunnit slicka dem rena och innan de fått i sig de första munfullarna med råmjölk. Råmjölken är livsviktig för bl.a immunförsvaret. Det blev en lång natt, så idag har jag känt mig som en sömngångare.Fresia assisterar vid övervakningen.


Freja smaskar på någonting gott medan Ullis sköter sina små. 


12 kommentarer:

 1. Åh så fina, här väntar vi fortfarande. Beräknar de första till 10/4, jag får njuta av dina små så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror vi får vänta till början på april innan det blir fler. Tovis har i alla fall beräknad dag 3.4 och jag tror inte de andra är mycket tidigare.

   Radera
 2. Åhh, vilka sötnosar! -Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, de är supersöta, jag hade nog nästan lite glömt att de är så här härligt goa!

   Radera
 3. Grattis!! Är det namn på B detta år som gäller?
  Berit, Berta och Birger liksom.

  -Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Javisst, de här heter Bella, Betsy och Bosse, men det kommer säkert att bli Berit, Berta och Birger också! :)

   Radera
 4. Vad roligt. Kommer ihåg ifjol när det var lammdags, så nu har det gått ett år igen. De ser verkligen små ut. Grattis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tiden flyger. Imorgon ska jag väga dem så får vi jämföra med fjolårets vikter.

   Radera
 5. Grattis till fina lamm!

  Vi väntar våra första lamm någonsin. Det känns bra men vi har problem med att veta när de kommer dock. Har läst och hört att dräktighetstiden varar allt från 145 dagar till 183 dagar till allt däremellan och ännu längre till och med. Nu vet jag inte vad som stämmer. Baggen släppte jag in till tackorna den 19 november. Du vet säkert så jag vore evigt tacksam och jätteglad ifall du kunde hjälpa mig. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Dräktighetstiden för finska får är 141-143 dygn, för andra raser några dagar längre. Våra har lammat 142 dygn efter betäckning. Beroende på hurudana får du har kan du börja vänta dig lamm fr.o.m 9.4. Följ med deras beteende, så märker du nog när det närmar sig. Juvren sväller ofta mycket just innan, magen "sätter sig", de blir röda och svullna där bak och svansen verkar "lös". De har också dålig aptit just innan och står bara och hänger och plockar i höet.

   Radera
  2. Tack ska du ha! Tecknena på när lamningen närmar sig känner jag till men det underlättar otroligt mycket i planeringen att veta ett ungefärligt datum! Tack ska du ha och lycka till med dina fina lamm! :)

   Radera
  3. Ifjol blev fyra av fem av våra tackor betäckta inom en vecka efter baggsläppet, den femte först vid följande brunstcykel. I år verkar det vara tvärtom. Bella, Betsy och Bosse ser ut att få dryga två veckors försprång. Det här beror antagligen på att vi avvänjde fjolårslammen ganska sent.

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...