lördag 29 mars 2014

Bortstött

Den här lilla sötnosen vill mamman inte veta av. Det är så sorgligt så det svider i hjärtat. Freja har bara ögon för baggen Bull medan lilla Berta lämnas vind för våg. Går hon för nära får hon sig en däng så hon har fått lära sig att det är bäst att inte visa sig för mamma utan hålla sig utom synhåll och smyga på bakifrån om hon vill dia. Det gäller att passa på då Bull diar för då märker inte Freja att Berta stjäl till sig mjölk. Stackaren blir alldeles smutsig i ansiktet när hon måste krypa bakvägen under rumpan för att få mjölk. När hon bräker gör hon det för döva öron, Freja reagerar inte överhuvudtaget. Det gör däremot Ullis i kätten bredvid. Hennes modersinstinkter är såpass starka så hon svarar på den lillas gråt.
Jag har gett Berta lite flaska när det såg så dåligt ut innan hon lärde sig knepet med att "stjäla". Nu följer jag med hur hon växer för att kunna avgöra om jag ska fortsätta med flaska eller inte. Hon hade gått upp 250 gram sedan igår och väger fyra kilo, vilket inte är dåligt med tanke på omständigheterna. Bull väger dryga fem kilo redan, men är lite krokig i ryggen och vinglig ändå. Jag misstänker att det kan vara selen- och E-vitaminbrist han lider av. I alla fall har jag skött honom som om det var det, och han har blivit bättre dag för dag.


Islossning, sommaren närmar sig!

10 kommentarer:

 1. Hu, vad grym hon är, mamman!! Varför gör
  hon så? Du får krama lilla söta Berta lite extra.
  -Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har fel i huvudet helt enkelt. Jag sku förstå bättre om lammet sku vara riktigt svagt och dåligt. De första dagarna tror jag att hon inte riktigt hade tillräckligt mjölk och då gör det ju ont när lammen diar. Hur som helst, så tror jag det var hennes sista kull, i alla fall känns det så just nu.

   Radera
 2. Nämen så trist...det här visar ju nog det att det kanske är bäst att damen i fråga inte för mera gener vidare...naturen kan vara grym, även om det i detta fall är fråga om "förädlade" djur. Jag kommer också ihåg bland famos tiotals ladugårdskatter som jag brukade "sköta om" att det alltid nu och då föddes ungar där kattmamman helt enkelt saknade all slags modersinstinkt. Hoppas Berta snabbt växer till sig och kan ge tillbaka! PS. Jag vill komma och hälsa på och ta en titt på era småttingar. Var igår till Bosgård och titta på deras kalvar. Fick enorm längtan till landet och är nog så glad över att som barn ha fått ha en famo och fafa med bondgård <3 -Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är hårda bud i djurvärlden, som tur är så överlevnadsinstinkten såpass stark att de ofta hittar på ett sätt att klara sig. Håller med dig om att man får vara tacksam över att ha fått växa upp på sin famos bondgård, man lär sig saker som inte går att lära sig ur böcker.
   Ni får gärna komma och titta på lammen så fort lamningarna är förbi, förhoppningsvis inom en vecka.

   Radera
 3. Stackars Berta. Söt är hon, skulle nästan kunna sova med henne.
  Min mosters man hade vildsvin och den mamma tog livet av alla sina små om man inte råka vara på plats. Förstår inte varför. Var de kanske så inavlade sinsemallan .... eller är det nånting som svindjur gör?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är hon söt men i ärlighetens namn måste jag säga att doften kanske inte passar i sängen. :) Svinen lär ska kunna göra så där ibland, varför vet inte jag heller.

   Radera
 4. Vi är flera som mer än gärna kommer o hälsar på ;) Lammen är ljuvligt söta! Men stackars bortstötta Berta...

  -Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får höras om något passligt datum sedan när läget är lugnt igen!

   Radera
 5. Här hos oss heter Freja Frökenfröken, hon skulle inte vara med iår men blev kvar så nu är det tredje gången gillt. Vi väntar fortfarande på lamm, jag får njuta av dina bilder så läge och fantisera om alla hemskheter som kan händaa. Nog är det konstigt att man både längtar och gruvar sig. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, jag har tänkt på din Frökenfröken, att hon verkar vara precis likadan!
   Det är exakt så som du säger, man både väntar och gruvar sig!

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...