måndag 28 oktober 2013

I äggdjungeln

Idag kommer jag att bli riktigt tråkig och skriva om olika former av äggproduktion.
Jag blev inspirerad av en diskussion om ekologiska ägg på Facebook.
Ingen har väl undgått att märka de långa raderna med olika äggförpackningar i butikerna. Det finns "vanliga" ägg utan desto mera förklaringar, "onnellisen kanan munia", "vapaan kanan munia", ekologiska ägg o.s.v. Hur ska man veta vad det är för skillnad på dem? Det vet man väl oftast inte. Så nu tänkte jag upplysa folket lite, så behöver ni inte fundera mera utan kan lättare välja och vraka bland äggen.
Trots att det verkar finnas så många alternativ så är det ändå bara fråga om fyra officiella slag: Ägg från burhöns, golvhöns, utehöns eller ekologisk produktion.

Alla "lyckliga" och "fria" höns bor i golvhönshus, där utrymmet delvis kan bestå av flere våningar med gallergolv. De har tillgång till värpreden, strö att sprätta i och sittpinnar att sova på. Det får vara max nio höns per kvadratmeter.
Utehönsen är en ny grej i Finland, de bor i golvhönshus men har möjlighet att gå ut året runt om vädret inte är alldeles omöjligt. Rastgården skall till största del vara täckt av växtlighet.
Ekologiska höns bor i golvhönshus, max sex stycken per kvadratmeter, och har tillgång till strö, sittpinnar, värpreden och en rastgård dit de bör få gå åtminstone under perioden maj-oktober. Hönshuset måste ha fönster så de ser dagsljus. Förutom ekofoder får de också dagligen grovfoder som t.ex. hö, gräs och rotsaker.

Sedan kommer vi till burhönsen som inte har det fullt så angenämt, trots att de fick en liten förbättring i och med det nya EU-direktivet som förbjuder oinredda burar. Burhöns är den vanligaste produktionsformen och innebär att det finns 750 cm2 per höna (en A4 är 623,7 cm2). Det bor flere hönor i en bur och de ska ha värprede, sittpinne och ett litet område där de kan sprätta i strö. Det är trångt om härligheten, det kan man lugnt påstå.
Flere producenter i andra EU-länder brydde blanka f*n i att ändra sina gamla burar när direktivet skulle vara uppfyllt 1.1.2012.

Det här var bara en kort version av det hela, det finns otaliga regler och bestämmelser och exakta mått på sittpinnar, reden, matskålar m.m. Hoppas det här i alla fall kan hjälpa någon i äggdjungeln!


Här har vi ett gäng fria och lyckliga golvhöns med en kvadratmeter golvutrymme
per höna och tupp, rastgård, sittpinnar, värpreden och hela härligheten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...