tisdag 22 oktober 2013

Fest och vardag

Jag fyllde 35 för en vecka sedan och hade egentligen tänkt göra ett inlägg med bilder från tidigare födelsedagar, men sedan slog lättjan till så det blev till ingenting med den saken.
Det är roligt att rusta till kalas, men det är nog så skönt när det är över också.
Efter kalaset har vardagen fortsatt som vanligt. Vi har klippt tackornas ull och verkat klövarna, ungtackorna och Balder skall ännu bli av med pälsen den här veckan. 
Att verka/klippa klövarna är nog det allra jobbigaste tycker jag. De växer så fort på våra får, så vi måste absolut börja göra det oftare än två gånger per år. Det är ett jäkla jobb att få bukt på förvuxna klövar. Vi har använt alla tänkbara verktyg, sekatörer och knivar av olika slag, men än har jag inte hittat det ultimata redskapet. Det går rätt så bra med en vass kniv, men den hålls inte länge vass när man skär i stenhårda klövar. Att djuren sprattlar, sparkar och har sig gör inte processen lättare precis, man blir både varm- och kallsvettig när man försöker undvika att slinta med kniven och skära för djupt. Ett skar i tummen var saldot efter tackornas fotvård, men mycket hellre en blödande tumme än en blödande klöv.

I år har vi försökt klippa ullen med fåren sittande, så som "stora pojkarna" gör. Det är bara synd att Saga och Freja inte har sett hur det borde gå till. De borde alltså sitta alldeles stilla på rumpan, slaka och avslappnade medan man klipper. Nej, inte de två. Ett jäkla liv och fäktande med benen. Det slutade med att vi fick ge oss och jag fick försöka hålla fast dem stående medan husbonden klippte klart. Det gick någorlunda, men vi hade nog alla pulsen uppe i 200 innan ull och klövar var klippta. Efteråt, när man tänker på det, är det ju mest bara komiskt. Idag skall Balder få återförenas med sina brudar, det blir spännande tider!


Ett perfekt väder för att pröva fiskelyckan och lägga ut strömmingsnät.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...