måndag 8 april 2013

Nötfärs

Evira, vårt livsmedelssäkerhetsverk, har nu slagit fast att "som nötfärs av stek får saluhållas endast sådant kött, som malts av stek." Nåja, nu kunde man ju kanske tycka att det är en självklarhet, men se nej.
I höstas när Evira började gräva lite noggrannare i innehållet i steknötfärsen, så visade det ju sig att stekens andel kunde vara så låg som 5-30 procent. Stekpartier är innanlår, ytterlår, hörnstek och rostbiff. Om färsen säljs som nötfärs av stek, på finska paistijauheliha, ska den inte innehålla annat. Mycket enkelt, i mitt tycke, men i en värld där allt skall fifflas med blir det så svårt. Jag tvivar på att den granskade färsen innehöll filé, nog var det snarare något sämre köttstycke som uppgraderats till stek.

4 kommentarer:

 1. Intressant, jag måste kolla vad som står på våra köttärspaket. Tror inte det är specifikt angivet vilken del som malts bara hur stor andel som är fett, där 10% fett anses vara det bästa för nötfärs.
  Köttfusket är bedrövligt men det är bra om hästkött kan få bättre status, det är ju ett fint och gott kött!
  Hittade du nån lus på tackorna? Kan tänka mig att det blev varmt och fuktigt med tjock päls, så de kan ha kliat sig bara därför.

  SvaraRadera
 2. Köttfusket är verkligen bedrövligt, och häst är det ju inget fel på så länge man vet att det är det man äter och att hästen ifråga inte var fullproppad med mediciner.
  Jag hittade nog ingen lus fast de kliade sig jätte mycket.

  SvaraRadera
 3. Hej igen,
  jag vill nog också veta vad jag äter. Fick alldeles nyligen reda på att man kan köpa kött på Bosgård. Då vet man åtmistone vad man får. Tror nästan att jag skall vika in nästa gång vi far till K**is. Jag är annars gamla Mumin och jag och har kommenterat tidigare men de kommentarerna har försvunnit i outer space.
  Glad vår
  Linnéa

  SvaraRadera
 4. Japp, Bosgård har prima vara! Har man göra beställningar på nätet www.bosgard.com och sedan meddelar de när de har slaktat.
  Jag har märkt att Mumin och jag har försvunnit men jag följer nog den nya bloggen! :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...