Lönsamhetskalkyler och vinprovning

Ja, ni kan ju gissa vilket jag uppskattade mera under kurshelgen... Prissättning och lönsamhetskalkyler i all ära, men besöket på Mustila Vin Ab drog nog det längre strået. Där tog den mycket driftiga företagaren Maria Tigerstedt emot oss och vi fick en ingående presentation av verksamheten. Tigerstedt tillverkar gårdsviner och likörer av rena, finska råvaror, som till största delen kommer från lokala producenter och hemträdgårdar. Hon gör också sylter och geléer. Produkterna är högklassiga och serveras t.ex. i en del restauranger i Helsingfors. Mustan Everstin Kosto, ett vin av rödvinstyp, gjort på svarta vinbär och blåbär, har valts till Årets gårdsvin 2009. Jag provsmakade vinet i fråga och kan intyga att det var verkligen gott.


Mustila har också mycket annat att erbjuda. Arboretum Mustila är Finlands äldsta och största arboretum, speciellt känt för sina exotiska barrträd och sina hundratals rhododendron och azaleor. I slutet av maj och början av juni är skogarna där ett enda blomsterhav.
I anslutning till Arboretumet och Vinstugan finns också en plantskola där man kan köpa plantor och diverse trädgårdstillbehör.



Bilden här under är tagen i slutet av maj 2010.





Kommentarer

Populära inlägg