torsdag 9 april 2015

Avigsidan

Om det är någonting man lärt sig under åren, är det att när det gäller får och lamm, ska man verkligen njuta de stunder när allt är bra och alla är friska och krya. De stunderna visar sig nämligen väldigt ofta bli kortvariga. Så också denna gången. Just nu verkar vi ha fått en alldeles ny utmaning att ta itu med. Med högsta sannolikhet har Beyoncés lamm drabbats av Orf, som är en väldigt smittsam virussjukdom som är relativt vanlig i fårbesättningar. Den ger vätskefyllda blåsor och sårskorpor främst runt nosen, men kan också spridas till tackornas spenar. Det i sin tur leder till att tackan får väldigt ont och inte låter lammen dia, vilket leder till juverinflammation och utsvultna lamm. Som bonus på det hela är sjukdomen en zoonos, alltså den smittar från djur till människa. I praktiken innebär det oftast blåsor på händerna. Googlar man hittar man bilder man inte vill se.

Så hur tampas man med det här då? Jo, man försöker vara väldigt noggrann med hygienen och använda engångshandskar, medan man hela tiden försöker komma ihåg att inte röra i något annat djur eller någonting överhuvudtaget med den smutsiga handen som hållit tuttflaskan. Jag går inte in i boxen längre utan matar hängandes över kanten. Det är väl ändå bara en tidsfråga innan jag måste börja sköta juvret också. Antagligen kommer väl smittan att spridas till de andra djuren, men målet är att i alla fall själv klara sig undan. Jag fasar för hur besvärligt det här kan bli om alla djuren får smittan. Egentligen är orf ett parapoxvirus som kan finnas hos djuren utan att ge symptom, precis som munherpes hos mänskan. Det kan sedan bryta ut när som helst och vanligt är väl att lammen får det. När besättningen en gång fått smittan, finns den kvar för alltid. Det kan ändå gå t.o.m flera år mellan utbrotten. Såren läker på några veckor om det inte blir någon bakterieinfektion i dem. Att sådant.

4 kommentarer:

 1. Voj nej! Vilken otur och så otroligt jobbigt det låter. Kämpa på ni alla, får o fe.
  Kram.

  Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jo verkligen otur att det måste bryta ut just nu...

   Radera
 2. Å nej! :(

  Vi har istället haft problem med benbrott i år. Eller i alla fall skadade ben. Två stycken har blivit översprungna en i taget. Vi har spjälat, lindat och tejpat och det första redde upp sig riktigt fint efter ca 3 veckor i paket. Det andra har varit spjälat i en vecka men har nu börjat belasta benet igen. Tack och lov har små lamm bra läkkött (men dess värre är de också bra på att bryta ben).

  Har för mig att man inte skulle få spjäla lammben själv om man inte är veterinär... men jag vet inte om det är sant. Vet du? Hur gör ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har faktiskt aldrig haft benbrott, så jag har inte behövt spjäla, men hade väl nog säkert gjort det själv också i så fall. Vi hade nog en gång ett bagglamm som antagligen blivit påtrampad så han haltade på ett bakben, men det blandade jag mig inte i och på några dagar gick det om.

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...