onsdag 7 januari 2015

Allmogekärlek

Jag är svag för gamla ting och allmogestil. Jag beundrar Carl Larssons målningar och kan inte få nog av hans detaljerade interiörer. I höstas gav jag en liten ansiktslyftning åt vårt kök, och nu menar jag inte åt det modernare hållet. Jag blev inspirerad av en fin kökstapet jag såg, och kunde sedan inte släppa tanken på mönstrade väggar. Att tapetsera om var inte ett alternativ, eftersom vi har glasfibertapet och den strukturen syns igenom om man tapetserar på utan att överspackla eller klistra upp en utjämningstapet. Att spackla och slipa alla väggar i hela köket, och därmed damma ner hela huset var inte tänkbart, och att köpa både utjämningstapet och egentlig tapet och göra dubbelt jobb var lika otänkbart. Så det fick bli fattigmanstapet, d.v.s. schablonmålning på den gamla tapeten. När jag blir inspirerad finns det ingen hejd på vad jag ger mig in på, men ofta kan inspirationen försvinna lika fort som den dyker upp. Så också denna gång, men jag bet ihop och blev färdig till slut. Att det var extra nervpåfrestande berodde på den patetiskt ynkliga schablonen som jag i all hast skar ut av en gammal plastficka. Jag har också länge fantiserat om en brödstång i taket och passade på att hänga upp en i samma veva. Stången och krokarna hittade jag i rökbastun.


Ännu saknade jag en sak, nämligen en tallrikshylla. Vad är ett gammalt kök utan en tallrikshylla? Jag letade i antikaffärer och på nätet, men hittade ingen prisvärd i rätt modell. Jag hade gett upp och gått vidare, men så kom julafton! Mina föräldrar gav oss ett underligt paket, ca en meter långt och ca 20 cm i diameter. "Här ska ni få, det är 'heimlaga' och inte är det färdigt heller för vi tröttna på det. Det går bra att elda med också." Jag hade faktiskt ingen aning om vad det kunde tänkas vara, förutom att det var någonting gjort av trä. Glädjen var därför enorm när vi öppnade paketet och bitarna föll ut. En tallrikshylla! De har designat och gjort den själv och det var bara för oss att sätta ihop den och måla. Nu är köket komplett.


4 kommentarer:

 1. Vilken härlig hylla! Och tänk att jag inte ens märkte den idag fast jag stod i köket en go stund!! Måste smälta in bra ;) Puss -L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den smälter in som smöret på rostbröd! :)

   Radera
 2. Men vad fint det blev! Nog har du ganska så gott tålamod om du målat allt det där med en liten schablon! Jättefint! Hyllan också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vad gäller tålamodet så... jag hade liksom inget val när jag nu en gång hade börjat... :)

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...