En sjuka till

Nu kan jag kruxa av en fårsjuka till på listan över problem man bör ha upplevt innan man slutar med djuren i fråga. Den här gången är det klövböld av något slag. Igårkväll när jag skulle ge kvällsmål åt Ragnar och Odin märkte jag att någonting var på tok med Freja. Hon verkade ha jätteont i frambenen och ville inte stå utan låg och flämtade. Mitt hjärta sjönk som en sten ner i lervällingen när jag insåg att det är dags för en veterinärkonsultation igen. Jag kollade hennes klövar och såg att den högra framklöven verkade svullen på framsidan ovan om kronranden. Klöven ömmade och hon hade också lite feber. Jag gav henne värkmedicin (i praktiken var det lite mer invecklat än det låter...) och gick in och försökte övertyga mig om att jag gjort vad jag kunde och att det här inte skall få förstöra nattsömnen för mig. Det lyckades inte värst bra. Idag har veterinären varit här och kollat, hon visste inte mycket mer än jag men tog en bild som hon skulle visa åt en som borde känna till klövsjukdomar. Jag hoppas på svar i morgon.
Nu är Freja instängd i sjukboxen med sina lamm och ska ha penicillinsprutor i fem dagar. Jag bävar. Hon sprattlade redan nålen krokig åt veterinären och hon kommer inte att vara stillsammare med mig precis. En annan sak är ju om penicillinet överhuvudtaget har effekt. Har Anneli erfarenhet att dela med sig av?
Jag har stor lust att skylla det här på vädret, klövhälsan är nog betydligt bättre om inte djuren är tvungna att gå omkring kletiga och smutsiga om fötterna hela tiden. Samma gäller maghälsan också. Just nu är det så att man kan räkna med att regn=rännskit och regn har vi haft titt som tätt. Lösa magar botas med torrhö, men vem tusan kan göra torrhö när det regnar hela tiden? Jag bara undrar. Måttet börjar vara rågat med den här usla s.k. "sommaren".


Kommentarer

  1. Jo klövböld har vi också haft... en lerig och regning sommar. Min tacka gick tillslut på knä när hon betade så det blev vetten här med. Penicillin och installning tvättade av klöven och försökte hålla rent. Bölden sprack uppe i kronranden utan att vi egentligen märkte så mycket, hon var bara plötsligt bra igen. Vår veterinär menade att det oftast läker ut av sig själv och att penicillin snarare kan förlänga det förloppet, skiten måste ju ut någon stans :-) Efter det har jag inte klippt klövarna så kort då en klövverkare jag pratade med tipsade om att nybörjarfel ofta är att vi tar för mycket (gör klövhornet kort ung. som att klippa naglarna för kort) så det lättare tränger in smuts mellan klöväggen och mjukklöven, särskilt om det är blött och lerigt.
    Verkar som att om vi drabbas av samma åkommor. Det är som de erfarna säger: först tre års smekmånad med fåren sen börjar problemen rada upp sig.
    Ett annat år hade flera lamm sköra klövar, de skivade sig och fick lindrigare vita-randen separation. Berodde antagligen på att jag inte gett fri tillgång till mineraler så det gör jag aldrig om. Nu blir skinnen snyggare också. Hoppas det blir bra, de ser kraftiga och fina ut på bilden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag hade nog på känn att du skulle ha motsvarande historier i bakfickan. Jag var nog lite skeptisk till penicillinet, om infektionen bara kapslar in sig och blossar upp på nytt senare. Nu verkar det nog i alla fall som svullnaden har gått ner lite så vi får hålla tummarna. Det är jobbigt att ha sjukbox och utfodra med färskt gräs, det är så jätte svårt att veta hurdana mängder man ska ge. Höet är slut och man vill ju inte annars heller hålla en digivande tacka med lamm på torrhö. Frejas lamm är verkligen kraftiga vid det här laget, som små bulldozers. Köttrasgenerna märks tydligt i jämförelse med de renrasigt finska fåren. Bilden är tagen för flere veckor sedan.

      Radera
  2. Smekmånadesideen verkar stämma här också. Det var först efter 3:e året problemen dök upp. Först då fåren lärde sig rymma, och först då dök det upp krångel med lösa magar och dålig aptit hos nylammade tackor. Vetten hittade aldrig ngt fel, och peppar peppar, nu år 6 var problemet bortblåst igen. Har jag haft 3 års elände tro, och nu är det dags för ytterligare 3 års lugn? *hoppas* Ovanligt lite lamningsproblem i år också.

    Vad gäller klövbölder, så verkar vissa individer ha mer problem än andra. Vi har två äldre tackor som hela sitt liv haft böld någon gång om året. Deras döttrar och barnbarn har aldrig haft det däremot. Vi har öppnat och decificerat faktiskt. Då har tackan stött på benet omedelbart igen, och det har läkt bra utan antibiotika. Vi är generllet väldigt restriktiva med det. Vi har bl.a. valt att ta bort tackor med mastit. (bara två genom åren, men ändå). Deras lamm kan ändå inte dia mer och inte ska de betäckas om heller, och antibiotika används ju redan allt för flitigt på både folk och fä så...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg