tisdag 13 augusti 2013

Skördetider

Tänka sig, jag tycker att vi alldeles nyss sådde. Sommaren har gått så fort. Värmen och torkan har gjort att säden har mognat nästan rekordfort. Ekologisk spannmål, som varken får tillräckligt näring eller vatten slutar fort växa och brådmognar. I år sådde vi två veckor tidigare än i fjol och nu tröskar vi fem veckor tidigare. Typiskt nog så har vi någon form av regnperiod just nu när det är för sent för att göra nytta. Det är bra för gräsvallarna förstås, men det krånglar till tröskandet.
Det blev bråttom att få torra halmbalar när prognosen utlovade åskskurar flera dagar i sträck, så förra onsdagen var minst sagt hektisk med tröskning och balning. Nu hann vi få tillräckligt med halm innan regnen kom och blötte marken. Ifjol var det ett elände med balar som möglade av den myckna vätan.

På hela sommaren har man, tyvärr, inte behövt fundera på om det kommer att börja regna eller inte. Nu får vi tröska mellan skurarna med sådana här svarta moln hängande i nacken, men lite spänning skall man ju ha i livet. Igårkväll var det inte bara åskan som bullrade utan tröskan gav också ifrån sig ett elakt gnisslande buller och så var det slut på det roliga. 
Nu står den på operationsbordet med maskineriet i bitar och skall genomgå en organtransplantation. Som tur har vi en gammal reservmotor som fungerar som donator. Hoppeligen går allt bra och utan avstötning.


2 kommentarer:

  1. Du tar det lugnt. Jag skulle få akut spunk ifall mitt levebröd skulle vara beroende av väderet.
    Linnéa

    SvaraRadera
  2. Nåjaa... än är det ingen fara. Det kan ändå knappast mer i år bli lika vått som det var ifjol, när det regnade hela sommaren. Akut spunk får jag nog ibland av olika orsaker, men över vädret lönar det sig inte att hetsa upp sig. :)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...