söndag 22 mars 2015

Årets första lamm är här!

På torsdag föddes årets första lamm. Det var Betsy som aningen överraskande blev först med att lamma i år. Hon hade ingen som helst mage att tala om men förklaringen var bevisligen den att hon bar på bara ett lamm. Det är inte så ovanligt när det gäller en ungtacka, som själv fyllde ett år i tisdags. Vanligtvis får ju finska får ca tre lamm. Jag hade oroat mig lite för hur det skulle gå, eftersom vi inte tidigare låtit betäcka tackor som inte varit fullvuxna. Jag var rädd för problem med själva förlossningen och också för hur tackan skulle reagera på en liten krabat. Till saken hör att ungtackor är väldigt "fjopsiga" av sig, lättskrämda, yra och småtokiga. Som tonåringar nu i allmänhet är... Hur som helst så överträffade Betsy alla förväntningar, lammet kom smidigt till världen medan jag var inne en stund och när jag gick ut hade hon redan börjat putsa det och prata med det. Tackor har ett alldeles speciellt läte när de pysslar med sina små. Hon har skött den lilla enligt konstens alla regler så till den milda grad att man nästan tycker synd om lammet. Första dygnet gav hon det nämligen ingen ro att vila överhuvudtaget. Så fort lammet lade sig var hon där och sparkade på det för att det skulle stiga upp och puffade det mot juvret titt som tätt trots att den lilla var så mätt så hon bara stod och svajade av trötthet. Nu har hon lite lugnat ner sig och Cessy, som lammet heter, har blivit en liten vildbasare som skuttar omkring som en skogshare.

"Mamma, jag vill sova!"

Moster Bella med magen hälsar på Cessy.

Sedan var det dags igen. Natten till lördag var det Bellas tur. Jag hade fasat för vad hennes stora mage skulle innehålla. Jag var rädd för en hög med pyttesmå, svaga lamm och en hysterisk tacka, eftersom man aldrig riktigt kan veta hur man lyckats med fodergivan åt en tacka som själv fortfarande växer och som dessutom har x-antal lamm i magen. Resultat ser vi här:

Tre lamm och en överväldigad moder.

Det tog hela natten att få de här tre till världen. Bella klarade sig så gott som utan hjälp men eftersom hon verkade ha väldigt ont kunde jag ju inte lämna henne oövervakad överhuvudtaget. Det första lammet kom vid 3-tiden. Efter en liten stunds förvirring började hon putsa det och ta hand om det. Två timmar senare kom de två andra. Nu blev Bella om möjligt ännu mer förvirrad men fann sig ganska fort i situationen. Det visade sig ändå ganska fort att Bella inte ville låta lammen dia och jag började bli desperat. Nyfödda lamm måste få råmjölk inom fyra timmar annars går det dåligt. Bella var väldigt medtagen och svag så med husbondens hjälp höll vi fast henne så alla fick sig en skvätt mjölk. Småningom blev Bella piggare och till slut hade mjölken runnit till så hon lät dem dia. Nu återstår det bara att se hur långt mjölken räcker. Jag är tveksam över om den kommer att förslå åt tre. 

 En tacka och två baggar.Cessy och Betsy.

8 kommentarer:

 1. Åh, så underbart med lamm! Ger mig barndomsminnen <3

  SvaraRadera
 2. Aj att dom kan vara söta. Tänkte skriva, att Moster Bella har en präktig mage, men när jag läste fortsättningen blev det ju klart vad den innehöll :)

  Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo... Konstigt att Betsy fick bara en när Bella fick tre, det hade gärna kunnat vara två per man istället.

   Radera
 3. Här har alla tackor utom en lammat. Jag var också orolig för mina ungtackor som också blir tt år om ett par veckor. Vi hade ju problem med logistiken i somras så därför skötte betäckningen sig själv på egen habd och då gick det som det gick. Två av våra ungtackor har fått ett lamm var och ena ungtackan fick tvillingar. Tack och lov har det bara varit bra tackor som har skött om sina lamm ordentligt från första stund. Så man får dra en lättnadens suck och konstatera att det gick bra i år! Vi har nu 11 lamm.

  Lycka till med resten av lamningarna! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att allt gått bra! Jag hade också hoppats på tvillingar, men alltid blir det inte som man vill. :)

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...